Nästa möte

Månd 2 september:

Anders Reisnert om Dringenbergska gården och Rosenvingeska huset

Måndagen den 2 september lyssnar vi på Anders Reisnert, tidigare stadsantikvarie i Malmö, som berättar om Dringenbergska gården – där vi har våra måndagsmöten – och Rosenvingehuset med ingång på Västergatan. Dringenbergska gården är en av Malmös äldsta gårdar och noteras som gård redan år 1463. Mannen som gav gården sitt namn hette Henrik Dringenberg och var myntmästare, guldsmed, byfogde och tullnär. Han står som ägare från år 1500 och familjen ägde därefter gården i drygt hundra år. Under 1700-talet var fastigheten ett spinnhus, dvs kvinnofängelse och år 1827 hyste gården Malmö Latinskola.

 

Vi får titta in i Rosenvingeska huset, troligen uppfördes år 1534 av Anne Pedersdatter, änka efter Mogens Jensen Rosenvinge, Christian II:s skrivare, adlad 1505 under namnet Rosenvinge. Det är ett av Malmös förnämsta och bäst bevarade medeltidshus. Rosenvingeska huset är placerat med långsidan mot Västergatan och var från början inrett som två bostäder med spegelvända planlösningar. I husets bottenvåning finns Malmös bäst bevarade rum från 1500-talet med Nordens äldsta papperstapet från ca 1570.

 

Månd 7 oktober:

Margareta Alin Hegelund om Nell, ung svenska i expressionismens Berlin

Måndagen den 7 oktober berättar Margareta Alin Hegelund, författare och tidigare chef för bland annat Kulturen i Lund, om den äventyrliga Nell Walden Roslund från Trelleborg. Nell tar sig ut i Europa och blir konstnär, konstsamlare och skribent. Inom rörelsen Der Sturm blir hon snabbt förgrundsgestalt och spindeln i nätet. Tillsammans med sin förste make – Herwarth Walden lanserar hon namnkunniga konstnärer som Chagall, Kandinsky och Kokoschka. Margareta Alin Hegelund är en av de få nu levande inom museivärlden som träffat denna fascinerande kvinna.

 

Månd 4 november:

Christina Merker-Siesjö om Yallatrappan –
ett spännande kvinnokollektiv

Måndagen den 4 november berättar Christina Merker-Siesjö, ordförande för Yallatrappan, om verksamheten som inte bara är en restaurang utan även ett företag och ett arbetsintegrerande socialt kvinnokooperativ som startade på Rosengård år 2010. Målsättningen är att skapa arbetstillfällen för utlandsfödda kvinnor med liten eller ingen arbetslivserfarenhet samt bidra till ökad självkänsla och självständighet. Idag har Yallatrappan över 35 anställda inom tre verksamhetsgrenar; kafé och catering, syateljé samt städ- och konferensservice.