Richard Hobart den 3 juni

Kvällens tema svarar Richard Hobert för. Richard är manusförfattare och filmregissören som under 90-talet stått bakom ett av Sveriges största filmprojekt: 7 långfilmer inspirerade av de 7 dödssynderna med bland annat Göran Stangertz i huvudrollen. 2011 kom Richards film ”En enkel till Antibes” ut med lysande skådespel av Sven-Bertil Taube och där Rebecca Ferguson fick avsparken till en Hollywoodkarriär. Richard kommer att berätta för oss om sina tankar bakom och inspelningen av hans senaste film ”Fågelfångarens son” på Färöarna.

Årsmöte den 6 maj 2019 med Rose-Marie Nielsen

Vi inleder kvällen med att genomföra årsmötet som går av stapeln kl 18.00. 

När vi kommer till kaffet,ca 20.00, får vi besök av Rose-Marie Nielsen som är översättare av fyra Nobelpristagare – Alice Munro, V.S Naipaul, Kazuio Ishiguro och Nadine Gordimer.

Ulla Hårde, som har förmedlat kontakten med henne, beskriver Rose-Marie Nielsen såhär:

”Hon är en lysande föredragshållare och utgår denna gång från 100-årsminnet av kvinnlig rösträtt fram till våra dagars Me too- rörelse. Och så berättar hon om sin fascination av Alice Munro, feministen och bläddrar sedan vidare bland berömdheterna. Hon har även haft den sk Kulturprofilen till bordet under en Nobelmiddag. Han gjorde bort sig…”

 

Göran Christensson

Kvällens tema svarade Göran Christensson för. Det handlade bland annat om konsten att bygga upp en konstsamling. Göran  är känd för de flesta som tidigare chef för Malmö Konstmuseum där han var verksam under nästan 25 år. Under denna tid byggde han upp en samling av nordisk samtidskonst som räknas som en av de främsta i världen. Sedan 2012 gör han fortsatt det. Bygger upp konstsamlingar. Vi ser fram emot en intressant kväll! 

Rörelse, Rörlighet och Beröring Eva Piper

Tid: Måndagen den 4 mars kl 17.30

Kvällens tema den 4 mars 2019 svarar  Eva Piper för. Temat är Rörelse, Rörlighet och Beröring.

Eva gjorde sig känd för den breda allmänheten då hon var omslagsflicka på Damernas Värld i samband med sitt äktenskap med greve Carl Piper. Nya vägval förde henne från att vara slottsfru till att utbilda sig till bland annat samtals-och komplementärmedicinsk terapeut. Hon kommer denna kväll att förmedla delar av sin historia och om vad som varit hennes drivkraft.Vi ser fram emot en fin kväll!

Eva Piper

Musikalisk underhållning med Birgitta Smiding

Måndagen den 4 december 2017 kl 17.30 

Det blir alltså musikalisk underhållning av mångsidiga Birgitta Smiding som fascinerade  många av oss då hon berättade om sin självbiografiska bok tidigare här på Europas Döttrar. Denna kväll får vi smakprov på Birgittas talang som sångerska i skiftande genres. Lasse Holm är  också en uppskattad musiker, bl a  virtuos på accordeon. 

Birgitta och Lasse bjuder denna kväll på ett urval av texter och musik som skrivits eller sjungits av bl. a. Barbara, Brel, Tucker, Brecht/Weill, Vysotskij, Lieber/Stoller. Vi kan se fram emot en fascinerande kväll! 

Forskning om teknik och åldrande

Europas Döttrar hälsas välkomna till nytt möte den 6 november 2017! 

Nu får vi ännu en intressant och inspirerande gästföreläsare! Det handlar om att bli äldre och reflektera över problem, utmaningar och möjligheter när man kommer upp i åren. 

 

Temat denna kväll har rubriken Vem vet mest? Attityder, tendenser och forskning om teknik och åldrande.

Vi får lyssna till Susanne Iwarsson, professor i gerontologi och äldrevård, som sedan 2005 är innehavare av Maria och Seved Ribbings professur i gerontologi och äldrevård vid Medicinska fakulteten i Lund. Hon har en doktorsexamen i samhällsmedicin (1997), blev docent i arbetsterapi 1999 och befordrades 2003 till professor i arbetsterapi. 

Susanne är legitimerad arbetsterapeut med klinisk erfarenhet från geriatrik och primärvård och är sedan länge engagerad i utbildning och forskning vid Riga Stradins University i Lettland. 

2014 utsågs hon till hedersdoktor vid fakulteten för rehabilitering. Vi hälsar Susanne mycket välkommen och ser fram emot en intressant kväll! 

Om rättvisa i brottmål

 

den 16 oktober för Europas Döttrar!

 Vi har glädjen att välkomna den tidigare överåklagaren  Sven-Erik Alhem!

 Tid: Måndagen den 16 oktober -17   kl 17.30

Tema: “Är rättvisan i brottmål så rättvis och jämlik som vi vill att den ska vara? 

Kan jag själv freda mig från brott?” 

Tidigare överåklagaren Sven-Erik Alhem ( numera förbundsordföranden i Brottsofferjouren Sverige) föreläser och svarar på frågor.