Back to Top

FÖRENINGEN NÄTVERKET


EUROPAS DÖTTRAR


Bakgrund

Tre decennier med Europas Döttrar


Det är inte lätt att summera nästan 30 år med färgstarka och erfarna kvinnor där merparten av mötesaktiviteterna skapas av medlemmarna själva och deras lust att dela med sig av sina erfarenheter. I det följande har vi därför bara gjort enstaka nedslag för att beskriva vad som hänt och vad vi gjort.


Det var i februari 1993 som vi samlade hemma hos Birgitta i våningen på Västergatan 16 i Malmö. Det var på den tiden som diskussionerna för och emot Sveriges medlemskap i EU gick höga. Vi var många som ville utforska Europa och idén om att resa tillsammans tog form. Vi kom under de första åren också att göra en del längre och mera omfattande resor. Bland annat till Sorrento med besök i Pompeiji och Herculaneum, Rom, Madrid, Barcelona och Kairo.


Platserna för våra ordinarie möten i Malmö skiftade. Till en början sågs vi på Jims Bar, en restaurang med kulturinriktning som fanns i huset på Västergatan 16. Under 1994 gjorde vi bland annat en utflykt till Halmstad och bekransade Carl Milles skulptur Europas och tjuren. Bilden på Europa och tjuren har också  kommit att bli vår samlande symbol.


Under åren 1995 till -98 hade vi våra ordinarie möten på restaurang Aten i Malmö. Därefter flyttade vi till lilla festsalen i Savoy. Men också många utflykter och studiebesök gjordes, bl a till Karmerlitsystrarna i Rudebäck vid Glumslöv och till Mölle där Lars Vilks berättade om sitt Ladonien och sin skulptur Nimis.(1996)


Den första bokcirkeln startades tidigt, med möten på restaurang Brogatan. Under år 1999 startade en grupp som förberedde och genomförde en studieresa till Bryssel för att lära mera om EU. Senare bildade några en grupp, KVIST, Kvinnors Väl I Samhället.


1998 firade Europas Döttrar 5-årsjubileum genom att ha fest på Galerie Leger. Tioårsjubileum firades 2003 på klubb Plysch vid Lilla Torg. Det året gjorde vi en utflykt till Landskrona Museum där Tonie Roos visade 30 års måleri. Under 2004 gjordes utflykter bl a till Christiania i Köpenhamn, senare en smyckeresa till samma stad där bl a Anna Brandoné guidade. Vi möttes vid den här tiden regelbundet på Restaurang Aten och bland Europas Döttrars medlemsskara fanns många som berättade om sina olika utlandsvistelser från jordens alla hörn: Kina, Peru, Afrika.


Restaurang Aten skiftade ägare och efter en del svårigheter med att hitta ny plats för de ordinarie mötena kom vi till Nyströms Gastronomi, där vi hade våra möten fram till pandemiutbrottet 2020.


Under 2010 bildades filmklubben med filmkvällar med eftersits och diskussion på någon restaurang. Utflykter gjordes, bl a en konstutflykt på cykel till Rosengård. Mötena fortsatte regelbundet, den första måndagen i månaden, ca tio gånger per år med inslag av utflykter och studiebesök mellan varven. Våra 20 år tillsammans firades med orkestermusik på Nyströms Gastronomi. Heidi Avellan höll föredrag om mediernas framtid. Under 2016 fick vi bl a visning av Slottsträdgården av John Taylor. Ett stort utbud av gästföreläsare kom under 2017. Ann Heberlein var en av dem som gästade oss och föreläste om den banala godheten. Under 2018 underhöll oss Mikael Wiehe på decembermötet. Sedan 2019 har föreningen fyra olika bokcirklar. Alla aktiviteter och cirklar sker på enskilda medlemmars initiativ.


Efter uppbrottet från Nyströms Gastronomi blev Café Live en uppskattad mötesplats med såväl externa gästföreläsare som föredrag av enskilda medlemmar. Sommarmöten under augusti har sedan 1998 arrangerats i Birgittas hem på Västergatan, dock med uppehåll under pandemiåren 2020 och 2021 då vi istället sågs i Kungsparken, vid Ernst Billgrens Dianaskulptur.


Våra måndagssammankomster, en gång i månaden, med skiftande innehåll, fortsätter. 2023 firar Föreningen Nätverket Europas Döttrar 30-årsjubileum.